Leipzig

Leipzig is na Berlijn de grootste stad van het voormalige DDR. Al eeuwenlang heeft de stad een internationale focus. Zo is de Leipziger Messe één van de oudste beurzen in Europa. Daarnaast is Leipzig ook de ‘Bachstad’, want de beroemde componist werkte hier een groot deel van zijn leven. In de Thomaskirche is zijn graf te vinden en er is een museum aan de componist geweid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad net als Dresden getroffen door luchtaanvallen. Maar de stad werd ook bekend als de stad van de ‘stille revolutie’. In de DDR-periode begonnen hier namelijk de vreedzame maandagse demonstraties die het einde van het communistische DDR en het IJzeren Gordijn betekenden. De eerste demonstraties begonnen op 4 september 1989 toen enkele honderden burgers de straat op gingen. Op 25 september 1989 waren het al 5000 mensen en nog een week later gingen 25.000 mensen de straat op. Op 6 november 1989 gingen maar liefst 500.000 mensen demonstranten. Drie dagen later viel de Muur en dit betekende het einde van de DDR. Na de val van de Muur krabbelde Leipzig razendsnel op en heeft het zich ontwikkeld tot één van de meest interessante steden van Saksen.

Leipzig is één van de snelst groeiende steden van Duitsland. Studenten komen hier studeren en steeds meer mensen uit Berlijn verhuizen hierheen om de drukke hoofdstad te ontvluchten. Hierdoor vind je in de stad (naast de historische bouwwerken) overdekte passages, interessante musea, hippe wijken, trendy winkeltjes en er is een populair uitgaansleven. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen op vrijdag en zaterdag concerten bijwonen. Leipzig wordt soms wel eens het ‘Kleine Berlijn’ genoemd. Misschien is dat een goede omschrijving van deze stad, want er valt ontzettend veel te beleven.

Leipzig

Plan jouw reis

Booking.com