Essen

citytrip

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Kettwig is een zuidelijke stadsdeel van Essen en is gelegen langs de Ruhr. Deze wijk is grotendeels gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft haar historische karakter zodoende kunnen behouden. Kronkelende steegjes met prachtige vakwerkhuizen uit de 17e tot de 19e eeuw vormen het centrum van Essen-Kettwig.

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Kettwig is een zuidelijke wijk van de stad Essen

Oude textielstad

De geschiedenis van Kettwig gaat terug naar het jaar 800. Destijds een kleine nederzetting met een boerderij en enkele vakwerkhuizen. Belangrijk in de geschiedenis is voornamelijk de Kettwiger Rurhbrücke die in 1282 voor het eerst werd vermeld. Door de jaren heen is de brug is de brug meerdere malen vernietigd. Met name tijdens de Dertigjarige Oorlog werd er flink gevochten om deze oversteekplaats. Keer op keer hebben de inwoners zich ingezet voor de wederopbouw van de brug. Dankzij de bouw van de Kettwiger Ruhrbrücke kwam er een verbinding tussen de Rijn en de Hellweg en kon de industrie op gang komen, met name de textielindustrie. De eerste weverijen werden in 1476 opgericht en in 1585 begon ook de mijnbouw. Wollen stoffen en zeefdruk maakten Kettwig bekend in de omgeving. De textielindustrie was kennelijk niet belangrijk tijdens de oorlog, want Kettwig werd gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kettwig maakt sinds 1975 deel uit van de stad Essen. Toch heeft dit stadsdeel haar eigen karakter en charme weten te behouden. Wie een wandeling maakt door het historische centrum maakt moet een idee krijgen hoe Kettwig er in de 18e eeuw uit moet hebben gezien. Het is absoluut de moeite waard om deze wijk eens te ontdekken.

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Kettwig was een oude textielstad

Maak een wandeling door het historische centrum van Essen-Kettwig

De beste manier om kennis te maken met Essen-Kettwig is door een wandeling te maken door de Altstadt. Je kunt samen met een gids een rondwandeling maken, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje dit stadsdeel in alle rust verkennen.

Tijdens een twee uur durende stadswandeling wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Kettwig. De wandeling begint bij het station en gaat via het centrum naar de andere zijde van de Ruhr. Onderweg wandel je door de kronkelende steegjes waar je prachtige vakwerkhuizen kunt bewonderen. Met name de Kaiserstrasse is het mooiste stukje om te wandelen. Hier geen rechte lijnen en strakke ontwerpen, het ene huis staat scheef, het anders een stuk naar voren. Vrijwel alle huizen vallen onder Monumentenzorg. De oudste huizen kun je zien bij de kerktrap. Huisnummer 4 wordt voor het eerst vermeld in de 14e eeuw. Andere historische woningen kun je tegenover het Rathaus zien. Kooplieden lieten deze woningen in 1832 bouwen. De evangelische kerk op de markt is het herkenningspunt van Kettwig, de toren kun je namelijk al van verre zien. Rondom de kerk vind je winkels en terrassen. Ideaal om hier even een kleine koffiepauze in te lassen. Op vrijdag is hier markt en kun je ook nog allerlei lekkers op straat kopen.

Een ander prachtig deel van het historische centrum is de Mühlengraben. In de Middeleeuwen stond hier een korenmolen en een graanmolen. De spiegelingen in het water maken dit tot mijn meest geliefde plekje van Kettwig. Op de Kettwiger Ruhrbrücke heb je een de mooiste panorama over de skyline en aan de andere zijde kun je nog een monument voor de Joodse gemeenschap, de St. Josef kerk en Villa Knarrenberg bekijken.

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr
Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Maak een stadswandeling door de historische Altstadt

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

De mooiste vakwerkhuizen kun je zien in de Kaiserstrasse

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

De meeste vakwerkhuizen vallen onder Monumentenzorg

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

De oudste huizen kun je rondom de kerktrap zien

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr
Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Prachtige huizen en bouwwerken

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Vanaf de kerktrap een blik op de Evengelische kerk

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

De eerste huizen van Kettwig zouden rondom de kerk gebouwd zijn

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Mülengraben, wat mij betreft één van de mooiste plekjes

Essen-Kettwig, parel aan de Ruhr

Skyline van Essen-Kettwig

Meer informatie

Zoek een hotel in de buurt

Booking.com