Cochem

wandeling

De Cochemer Seitenrunde

De Eifel regio staat bekend om haar prachtige landschap en de vele mooie wandelroutes. Een aantal wandelroutes hiervan starten in Cochem. De bekendste trail is de Moselsteig, een wandeling van 365 kilometer. Deze is natuurlijk erg lang als je slechts enkele dagen op bezoek bent in Cochem. Ben je op zoek naar een leuke dagwandeling, dan is wellicht de Cochemer Seitenrunde iets voor je. Tijdens deze wandeling loop je door mooie bospaden en langs indrukwekkende kliffen. Je kunt genieten van prachtige uitzichtpunten en bezoekt een burchtruïne.

  • Cochemer Seitenrunde
  • Rondwandeling
  • 17,8 km
  • circa 5 uur
  • Makkelijk

De route

Cochemer Seitenrunde

Ons startpunt voor de wandeling

Cochemer Seitenrunde

Wij wandelden de Cochemer Seitenrunde in de maand maart

Uitzicht over Cochem van de Pinnerberg

Wij wandelden de Cochemer Seitenrunde op een mistige dag in maart. Het landschap was nog niet zo mooi groen, maar het voordeel was dat het nog niet zo druk was met andere toeristen. Cochem is namelijk een populaire bestemming, ook voor Nederlanders. De trail start bij het VVV-kantoor van Cochem. Vanaf hier wandel je langs de oude mosterdmolen naar de stoeltjeslift. Met de stoeltjeslift kun je van begin april tot half november de klim op de Pinnerberg overslaan. Doordat de stoeltjeslift bij ons nog niet geopend was, moesten wij de Pinnerberg zelf omhoog wandelen. Na een flinke klim worden we echter beloond op een prachtig uitzicht over Cochem bij de Pinnerkreuz. Ik kan me voorstellen hoe mooi het hier moet zijn op een mooie zomerdag.

Cochemer Seitenrunde
Cochemer Seitenrunde

De wandeling start direct met een klim op de Pinnerberg

Herder Pinn

Waarom staat juist op deze plek een kruis, zul je je vast afvragen. Aan het begin van de 19e eeuw leidde deze herder zijn schapen en geiten regelmatig op de Pinnerberg. Op een dag liep één van zijn schapen van de groep weg en had het zich op een gevaarlijke plek gemanoeuvreerd. Het schaap wist op eigen kracht niet terug bij de kudde te komen. Herder Pinn besloot het schaap te redden uit deze hachelijke situatie. Toen hij het schaap eenmaal geholpen had, gleed hij zelf uit en stortte hij naar beneden. Het Pinnerkreuz is derhalve een nagedachtenis aan de zorgzame herder Pinn.

Cochemer Seitenrunde

Het zicht vanaf de Pinnerkreuz op Cochem

De burchtruïne Winneburg

Vanaf het Pinnerkreuz wandelen we door de heuvelachtige bossen naar een ander uitzichtpunt. Bij de Wackelei heb je zicht op de Endertal en de Moezel. In de verte kun je ook al de burchtruïne Winneburg zien. Wanneer we verder lopen, passeren we een autoweg en beklimmen we het bospad naar de burcht. De Winneburg burcht werd in de 13e eeuw gebouwd en door de eeuwen heen verder uitgebreid. Adellijke families hebben hier gewoond, waaronder de aartsdom van Trier. De burcht werd vernield in de 17e eeuw. Onder leiding van de Franse koning Lodewijk XIV werden vele burchten en kastelen vernietigd, waaronder ook Winneburg. Het Franse leger nam de burcht over en liet het in 1688 voor een groot deel opblazen. De ruïne werd sindsdien nooit meer hersteld. Je kunt hier geweldige foto’s maken met een drone.

Cochemer Seitenrunde
Cochemer Seitenrunde

Via de heuvelachtige bospaden wandelen we naar de burchtruïne

Cochemer Seitenrunde

De burchtruïne Winneburg

Cochemer Seitenrunde
Cochemer Seitenrunde

De burcht werd grotendeels opgeblazen in de 17e eeuw

Nog meer uitzichtpunten

Nadat we de burchtruïne hebben bekeken, wandelen we verder door het Cochmer Stadtwald. Hier bereiken we nog twee uitzichtpunten: de Wilhelmhöhe en Hubertushöhe. Bij het laatste uitzichtpunt heb je een mooi zicht op de Reichsburg, het symbool van Cochem. Hier dalen we langzaam de heuvels af en bereiken we de Cochemer Reichsburg. Mocht je voldoende tijd hebben, dan is het zeker een aanrader om hier een rondleiding te nemen. Wij hebben de volgende dag hier een rondleiding en zoeken in het centrum een leuk plekje op voor een stuk taart met koffie.

Cochemer Seitenrunde

Het Cochemer Stadtwald

Cochemer Seitenrunde
Cochemer Seitenrunde

Het uitzicht bij de Wilhelmhöhe en de Hubertushöhe

Cochemer Seitenrunde

Zicht op de Cochmer Reichsburg

Meer informatie

Zoek een hotel in de buurt

Booking.com