Görlitz

bezienswaardigheid

Het Kaufhaus van Görlitz

Het Kaufhaus van Görlitz is een indrukwekkend pand dat tot 2009 werd gebruikt als warenhuis. Sindsdien staat het pand leeg maar zijn er nieuwe plannen om hier een exclusief winkelcentrum van te maken. Bezoekers mogen het pand bezichtigen, maar alleen de galerij is toegankelijk. Ik kreeg de mogelijkheid geboden om het gehele pand te bekijken en was diep onder de indruk.

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Kaufhaus in Görlitz

Geschiedenis van het Kaufhaus in Görlitz

Op de locatie van het Kaufhaus stond in 1717 het Gasthof ‘Goldener Strauss’. Dit werd later omgebouwd tot een hotel. Het bestuur van Görlitz wilde op deze locatie een winkelcentrum waarbij het voorbeeld moest worden gevolgd van het Kaufhaus Wertheim in Berlijn. In 1912 werd het hotel afgebroken en begon men met de bouw van het warenhuis in de stijl Art-Nouveau. Op 30 september 1913 werd het warenhuis geopend. Het warenhuis heeft een oppervlakte van 10.000 m² waarbij de helft winkelruimte is. Het interieur van het gebouw is indrukwekkend. Kolommen met beelden, langwerpige vensters met glas-in-lood, goud geschilderde balustrades en prachtige kroonluchter. Pronkstuk is ook het glazen dak.

In 1929 verwierf Karstadt het warenhuis, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam het pand in bezit van de DDR. Centrum Warenhaus, een warenhuisketen die in meerdere steden van de DDR actief was, werd de eigenaar van het pand. Na de DDR-periode kocht Karstadt het pand opnieuw terug om het in 2005 te verkopen aan een Britse investeringsgroep. Hertie werd de nieuwe naam van het pand. Helaas ging Hertie in 2009 failliet en moest het de deuren sluiten. Bondskanselier Angela Merkel zette zich in om het pand te behouden en wilde dat het afzonderlijk verkocht zou gaan worden. De stad Görlitz ging op zoek naar een nieuwe investeerder.  Iemand uit het Verenigd Koninkrijk was bereid te investeren, maar moest wegens geldgebrek het project opgeven. Door de leegstand was het gebouw meerdere malen het doelwit va vandalen. Er werd een burgerinitiatief opgezet om het pand te redden.

Nieuwe investeerder

Het Görlitzer Kaufhaus heeft sinds 2013 een nieuwe investeerder. Winfried Stöcker wil van het pand weer een exclusief winkelcentrum maken en de renovatie- en restauratiewerkzaamheden zijn sindsdien in volle gang. Het was de planning om het nieuwe winkelcentra in 2016 of 2017 te openen, maar dit is niet gelukt. Oude elementen van het pand moeten bewaard blijven, maar het winkelcentrum moet ook voldoen aan strenge voorwaarden. Hierdoor loopt het project flinke vertraging op. Het is te hopen dat de vertraging er niet voor zorgt dat het project stopgezet wordt, want dit pand moet echt bewaard blijven. Ben je in Görlitz, neem dan zeker een kijkje in dit imposante bouwwerk.

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Sinds 2009 staat het pand leeg

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Momenteel zijn er restauratiewerkzaamheden bezig

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz
Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

De oude details van het pand moeten bewaard blijven

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Het is onduidelijk wanneer de restauratiewerkzaamheden worden afgerond

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Het pand moet voldoen aan allerlei eisen en voorwaarden

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

De langwerpige ramen met mooie details

Het voormalige Kaufhaus van Görlitz

Pronkstuk: het glazen dak

The Grand Budapest Hotel

Görlitz is meerdere malen het decor geweest van bekende speelfilms. Niet voor niets luidt de bijnaam van de stad adn ook Görliwood. Onder meer ‘Inglorious Bastards’, ‘Goethe’, ‘The Reader’, ‘The Book Thief’ zijn in deze stad opgenomen. Ook het Kaufhaus is het decor geweest voor een bekende film. ‘The Grand Budapest Hotel’ is hier opgenomen. Deze film vertelt het verhaal van een legendarische hotelmanager van een beroemd Europees hotel. Tijdens de oorlogen raakt de hotelmanager bevriend met een jonge medewerker die zijn vertrouweling wordt. Het verhaal draait om de diefstal van een onbetaalbaar schilderij uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen van Europa in de 20e eeuw. Regisseur Wes Andersen kwam in 2013 naar Görlitz en draaide hier 40 dagen zijn stukken voor de film.

Meer informatie

Zoek een hotel in de buurt

Booking.com