Oybin

bezienswaardigheid

De burcht- en kloosterruïne van Oybin

De Oybin is de beroemdste berg van het Zittauer Gebirge. Deze zandstenen berg is 514 meter hoog. Het dorpje eromheen is naar deze zandstenen berg vernoemd. Bovenop deze berg staat de burcht- en kloosterruïne van Oybin. De geschiedenis van het dorp is sterk verbonden aan het kasteel. Wie een bezoek brengt aan het Zittauer Gebirge moet zeker hier even een kijkje nemen.

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

De burcht- en kloosterruïne van Oybin

De geschiedenis van de burcht

De eerste gedocumenteerde vermelding van de burcht stamt uit 1290 onder de naam ‘moybin’. Het is duidelijk dat destijds de berg reeds bewoond was door mensen en er een nederzetting ontstond rondom de burcht. Archeologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat al sinds de 12e en 11e eeuw voor Christus hier Slavische stammen zich hier hebben gevestigd. In 1291 zou de stad Zittau de burcht hebben vernietigd. In deze periode werd de burcht gebruikt als basis van roofovervallers. Na de vernietiging werd de burcht al snel herbouwd.

In de jaren 1311 en 1316 werd de burcht versterkt om de nabijgelegen handelsroute te kunnen beschermen. Keizer Karel IV liet de burcht verder uitbreiden en versterken in 1346. Hij wilde dit als zijn keizerlijke huis gebruiken in zijn oudere dagen. Ook liet hij in 1366 de gotische kerk bouwen, met hulp van Peter Parler die ook de Praagse kathedraal heeft gebouwd. Keizer Karel IV schonk de kerk aan de orde van de Celestijnen. Tijdens de Hussietenoorlog werd de burcht tweemaal aangevallen door de Hussieten. Ze slaagden er echter niet in om de burcht te veroveren, de burcht bleek een onneembare vesting te zijn. Daarom werden de schatten van de Sint Vituskathedraal in Praag zelfs hier veilig bewaard. De burcht werd in de 16e eeuw verder uitgebreid, maar toen sloeg het noodlot toe.

Hoe de ruïne een populaire bestemming werd

Door de Reformatie werd het klooster verlaten. In 1577 sloeg de bliksem in bij de kerk die daarna vrijwel volledig afbrandde. Een deel van de rots brak een eeuw later af, waardoor de burcht verder werd vernietigd. De bewoners van de vallei gebruikten de ruïnes als steengroeve. Langzaam werd de burcht vergeten en de natuur nam het complex over.

Het is aan verschillende schilder te danken dat deze plek weer een rol van betekenis kreeg. De Saksische hofschilder Johann Alexander Thiele was de eerste die de burcht van Oybin gebruikte als motief van zijn schilderij. In de Romantische Periode raakten ook andere schilders geïnspireerd, zoals Caspar David Friedrich en Carl Gustav Carus. Dankzij deze schilders werd het kasteel vrijgemaakt van puin en werd er begonnen met de renovatie om de ruïnes te beschermen tegen verdere verval. Wandelaars en kuurgasten brachten steeds vaker een bezoek aan de berg. Dit zorgde ervoor dat er een verbinding werd gelegd tussen Zittau en Oybin met de Schmalspurbahn.

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

In de 16e eeuw werd de burcht verlaten

Een bezoek aan de burcht- en kloosterruïne

Dankzij de aanleg van de Schmalspurbahn kunnen bezoekers gemakkelijk vanuit Zittau naar Oybin afreizen. Een rit met de nostalgische stoomlocomotief duurt zo’n 50 minuten. Alleen al vanwege dit mooie ritje kan ik een bezoek aan Oybin aanraden. Vanuit het station van Oybin wandel ik naar de ingang van het complex. Bij de kassa ontvang ik een plattegrond van het complex en meer informatie over de verschillende bouwwerken.

Nadat ik de derde toegangspoort ben doorgelopen, kom ik op de Hof. Hier pronken de resten van het Kaiserhaus en heb ik een schitterend zicht op de omgeving. Via de trappen kan ik de burcht van de binnenzijde bekijken. Deze ruimtes zijn gebruikt als museum en tentoonstellingen. Hier kun je onder meer voorwerpen uit de schatkamer ontdekken en voorwerpen uit het alledaagse leven van de bewoners van de burcht. De tentoonstelling laat zien hoe de mensen hier tijdens de koudere wintermaanden het zichzelf wat aangenamer maakten. Mijn aandacht gaat echter meer uit naar de ruïnes die een prachtig motief zijn voor mijn camera.

Vanaf de burcht wandel ik naar het klooster dat geen dak heeft maar nog altijd een prachtige kruisgang. De toren van het klooster kan beklommen worden, maar is behoorlijk smal. Hou hier rekening mee wanneer het druk is en mensen weer naar beneden willen lopen. Achter het klooster ligt een begraafplaats. Hier ligt onder meer Dr. Alfred Moschkau begraven. Hij was verantwoordelijk voor het eerste museum op de berg in 1883. Een prachtige plek om begraven te worden. Via de Bergringweg kun je een ronde maken langs de muren van het complex en heb je verschillende mooie uitzichtpunten.

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

De overblijfselen van het Kaiserhaus

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

De overblijfselen van het klooster

Burcht- en kloosterruïne van Oybin
Burcht- en kloosterruïne van Oybin

De ruïnes van het klooster

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

De bergbegraafplaats achter het klooster

Burcht- en kloosterruïne van Oybin

Uitzicht vanaf het Zuidplateau

Praktische informatie

De burcht en kloosterruïne is het gehele jaar open voor bezoek. Van de maanden april tot oktober is het dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00. Van november tot maart van 10.00 tot 16.00. Bezoekers betalen €7 euro voor de entree, kinderen €2,50. Je kunt het complex zelf ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids. Kijk op de website naar de mogelijkheden. Een wandeling over het complex duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Er is een gasthof waar je iets te eten en te drinken kunt bestellen.

Vanaf het station van Oybin wandel je in een kwartier naar de ingang van het burcht- en kloosterruïne van Oybin. Heb je geen zin om de wandeling naar de entree van het complex te maken? Van april tot oktober rijdt er om het half uur een treintje van het station van Oybin naar de Vorburg.

Website:
https://burgundkloster-oybin.com/

Meer informatie

Zoek een hotel in de buurt

Booking.com