Rode wijnparadijs

Ahrtal

Het Ahrtal is de meest noordelijke en daarnaast de kleinste wijnregio van Duitsland. Bijzonder is dat vooral de blauwe druiven hier zo goed groeien, want deze druiven hebben juist veel warmte en zon nodig om goed te kunnen rijpen. Vandaar dat het Ahrtal de naam ‘rode wijnparadijs’ heeft gekregen. Het Ahrtal ligt slechts op 3 uurtjes rijden van Nederland. Dit maakt deze regio tot de ideale bestemming voor een mooie wijnreis. Bezoek bijvoorbeeld de wijngaarden en proef de wijntjes bij verschillende wijnhuizen. Daarnaast is de regio uitermate geschikt voor outdoor activiteiten. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Belangrijke wandelwegen zijn de Rotweinwanderweg en de Ahrsteig.

Momenteel is het Ahrtal nog aan het opkrabbelen na een heftige natuurramp. In de zomer van 2021 werd de regio getroffen door een verwoestende overstroming. Hierbij kwamen 134 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. De inwoners verloren hun huis, wegen wagen compleet weggespoeld en ondernemers zagen hun zaak letterlijk in het water vallen. Sindsdien zijn vrijwilligers bezig om te helpen met de wederopbouw. Hoewel nog lang niet alles is hersteld, hunkert de regio weer naar toeristen. Want met hulp van toeristen kunnen ondernemers weer zaken doen. En ondanks dat alles nog niet geheel geopend is, er valt genoeg te doen in het Ahrtal.

Ahrtal
Ahrtal - Rotweinwanderweg

Wandel de Rotweinwanderweg

De toeristische attractie van het Ahrtal is de Rotweinwanderweg. In 2022 werd deze wandelroute nog uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. De Rotweinwanderweg is 35,6 kilometer lang en loopt van Altenahr tot Bad Bodendorf. Je wandelt tussen de wijngaarden en langs de leisteenrotsen van de regio. De route wordt goed aangegeven met witte bordjes met daarop een rode druif. Het is mogelijk om de route binnen een dag te lopen, maar de meeste mensen delen het op in drie etappes. Zo kun je optimaal genieten van de omgeving en tussendoor wijntjes proeven. Eind augustus en begin september worden de druiven geoogst en kun je meekijken bij de wijnboeren. Hoewel dit natuurlijk mooi is om te zien, is dit de drukste periode in het Ahrtal. Daarom is het beter om deze route in de lente of herfst te wandelen.

Ahrtal - Weingut Kloster Marienthal

Proef de wijnen van het Ahrtal

Heel eerlijk? Ik drink liever een speciaalbiertje dan een wijntje. Maar als je dan toch in het Ahrtal bent, moet je natuurlijk de wijntjes ook proeven. In de regio vind je talloze wijnhuizen en wijnmakers, waarvan je de meeste kunt bezoeken en hun wijnen kunt proeven. Ik bezocht onder meer Weingut Jean, Stodden, Weingut Kloster MarienthalWeingut Gebrüder BertramWeingut NellesWeingut Sermann en Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr. De laatste is overigens de oudste Winzergenossenschaft van Duitsland.

Ahrtal - Dokumentationsstätte Regierungsbunker

Het meest geheime bouwwerk van Duitsland

Breng een bezoek aan het meest geheime bouwwerk van Duitsland. Tijdens de Koude Oorlog was de angst voor een atoomoorlog heel groot. West-Duitsland wilde daarom een atoomschuilkelder bouwen zodat de regering kon schuilen indien het tot een oorlog kwam. Vlak bij Bad Neuenahr vond men een geschikte locatie in een niet afgebouwde spoorlijn. In 1962 werd er begonnen aan de bouw van de bunker, negen jaar later was de bunker gereed. Het complex had een totale lengte maar maar liefst 17,3 kilometer! De atoomoorlog kwam echter niet en de noodzaak voor de bunker verdween. Een groot deel van de bunker werd afgebroken en een klein deel is ingericht als museum. Ik kan een bezoek aan Dokumentationstätte Regierungsbunker ten zeerste aanraden.

Ahrtal - Burg Are

De burchten van het Ahrtal

In het Ahrtal zijn er in totaal drie burchtruïnes die je kunt bezoeken. De ruïne van de Saffenburg torent hoog boven Mayschoss uit. Vanaf de burcht heb je één van de mooiste uitzichten in het Ahrtal. In Altenahr staat de Burg Are op een heuvel. Via een smal wandelpad kun je de burchtruïne bezoeken. De derde burchtruïne is Burg Nürberg.

Overnachten in het Ahrtal

Alle hotels