Florence aan de Elbe

Dresden

Mijn favoriete stad in Duitsland is zonder twijfel Dresden. Geheel objectief ben ik niet, want mijn moeder komt hier vandaan. Dresden heeft dus altijd een streepje voor bij mij. Maar Dresden is hoe dan ook een stad die je eens gezien moet hebben. Niet voor niets wordt Dresden het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. De stad werd gezien als één van de mooiste steden van Europa, maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 lieten Britse en Amerikaanse vliegtuigen een bommentapijt over de stad vallen. Duizenden mensen kwamen om het leven en de gehele stad lag in puin. Het verval van de stad werd alsmaar groter toen Dresden achter het IJzeren Gordijn viel.

Na de val van de Muur werd er flink gerestaureerd en gebouwd in Dresden. Langzaam maar zeker kreeg de stad haar charme weer terug. Symbool voor de wederopbouw is de Frauenkirche. Met dank aan de inzet van de burgers werd de kerk herbouwd en is het weer de symbool van de historische Altstadt. De meeste historische bezienswaardigheden vind je in de Altstadt. Om alles te bekijken heb je al meerdere dagen nodig. Vergeet alleen de andere wijken niet, want ook daar valt genoeg te ontdekken. Dresden is daarom een perfecte bestemming voor een lange stedentrip.

 

Dresden

Beklim de Frauenkirche

De Frauenkirche is het symbool van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd. Jarenlang was de kerk een hoopje puin in het historische centrum. Pas na de val van de Muur werd er begonnen aan de wederopbouw van de kerk. En dat is te danken aan de burgers van Dresden, want de gemeente wilde een parkeerplaats bouwen op de plek. De wederopbouw duurde van 1993 tot 2005. Let goed op de stenen van de kerk. De donkere stenen zijn de originele stenen. Je kunt de kerk gratis bezoeken. Tegen een betaling kun je de Frauenkirche beklimmen. Vanaf de top heb je een fantastisch panorama.

Boek een rondleiding door de Frauenkirche
Dresden - Zwinger

Ontdek de Altstadt

De meest bekende bezienswaardigheden vind je in de historische Altstadt. Naast de Frauenkirche, zijn andere belangrijke bouwwerken onder meer de Hofkirche, Residenzschloss, Semperoper, Kreuzkirche en de Zwinger. Vooral de Zwinger mag je absoluut niet overslaan tijdens je bezoek aan Dresden. De binnenplaats wordt omringd door galerijen en poorten. Opvallend is de Kronentor. Wandel ook zeker langs de Fürstenzug. Deze 102 meter lange muurdecoratie toont de optocht der vorsten. Welke vorsten ken jij van naam? En tot slot kun je genieten van het uitzicht vanaf de Brühlsche Terrase, ook wel het ‘Balkon van Europa’ genoemd. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Elbe. Iets verder in de Altstadt staat de Yenidze. Hoewel het gebouw veel weg heeft van een moskee, is het een voormalige sigarettenfabriek.

Ga op pad met een stadsgids

De mooiste zuivelwinkel ter wereld

Pfunds Molkerei is de mooiste melkwinkel ter wereld. Dit winkeltje is zelfs opgenomen in het Guiness Book of Records. Zodra je binnenkomt zul je versteld staan van de vele handbeschilderde tegeltjes van Villeroy & Boch. Wil je een foto maken van de binnenzijde, vraag dan even het personeel vooraf. In Pfunds Molkerei kun je een vers glaasje karnemelk, een kaasplankje of andere zuivelproducten bestellen.

Dresden - Gedenkstätte Bautzener Strasse

Rondleiding door de voormalige Stasi gevangenis

De Gedenkstätte Bautzner Strasse werd kort na de Tweede Wereldoorlog door de KGB gebruikt om Nazi- en oorlogsmisdadigers gevangen te houden. Ten tijde van de DDR werd het pand gebruikt door de Stasi. Politieke tegenstanders van het DDR-regime werden hier, vaak ten onrechte, gevangen gehouden. Tussen 1953 en 1989 hebben zo’n 12.000 tot 15.000 mensen gevangen gezeten. De gevangen werden hier psychologisch onder druk gezet. Doel van de Stasi was om informatie te krijgen of om de gevangenen zo ver te krijgen dat ze als spion voor de Stasi gingen werken. De gevangenis is na de val van de Muur grotendeels in originele staat bewaard gebleven. Bezoekers kunnen hier ervaren onder welke omstandigheden de gevangenen hier soms jarenlang moesten leven. Uiterst indrukwekkend is het wanneer een oud gevangene de rondleiding doet en zijn persoonlijke verhalen vertelt.

Ontdek de hippe Neustadt

Veel mensen blijven in de Altstadt vanwege de vele historische bezienswaardigheden. Maar ga zeker eens naar de overzijde van de Elbe. Dit deel van de stad staat bekend als de Neustadt. Hier zie je weer een totaal ander gezicht van de stad. In tegenstelling tot de Altstadt, werd de Neustadt niet verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom heeft dit deel van Dresden een totaal ander karakter. Hip, kleurrijk en bruisend. Je vindt er kleine winkeltjes, leuke cafés en veel street art. Dwaal door de kleine, kleurrijke hofjes en ontdek bijvoorbeeld de Kunsthofpassage waar kunstenaar de gevels fraai hebben versierd. Ben je op zoek naar een leuke feestje in de avond? Dan zit je in de Altstadt vast en zeker goed.

Maak een ritje met de Schwebabahn

Loschwitz ligt niet direct bij het centrum, maar behoort tot één van mijn favoriete wijken. Hier kun je onder meer een ritje maken met de Schwebebahn of de Standseilbahn. Wanneer je met de Schwebebahn omhoog gaat, kom je uit bij een fantastisch uitzichtpunt. Vanaf hier zie je onder meer het Blaue Wunder. Deze blauwgekleurde brug verbindt de wijk Loschwitz met Blasewitz. Een mooi fotomotief heb je vanaf de Friedrich-Wieck-Strasse. Heb je nog niet ontbeten? Duik eens binnen bij Kaffee Wippler. Hier kun je voortreffelijk ontbijten. Maar ook in de middag kun je er een lekker stuk taart eten met en kop koffie.

Bezoek Schloss Pilnitz

Lans de Elbe staan enkele pareltjes van paleizen zoals Schloss Albrecht, Lingnerschloss, Schloss Eckberg en Schloss Pillnitz. Vooral de laatste is een bezoek waard. In het park staat de grootste camelia. Tussen februari en aprilt bloeit deze prachtige tuinplant.

Dresden - Verkehrsmuseum

Interessante musea in Dresden

Er zijn tal van musea in Dresden. De belangrijkste zijn het Grünes Gewölbe en de Gemäldegalerie Alte Meister. Andere musea zijn het Deutsches-Hygiene-Museum, het Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Verkehrmuseum, Albertium, Militärhistorische Museum, Museum of Dresden en Gläserne Manufaktor. Bij slecht weer kun je er dus voor kiezen om enkele musea te bezoeken.

Koop een museumkaart

Tip

Maak gebruik van de enorme voordelen die de Dresden City Card biedt. Bespaar geld en geniet van 1, 2 of 3 dagen boordevol activiteiten in de hoofdstad van Sachsen. Krijg enorme kortingen en gratis entree tot vele attracties.

Koop de Dresden City Card

Varen over de Elbe

Ontdek Dresden vanaf de Elbe met een nostalgische raderstoomboot. Er zijn verschillende boottochten die allen bij de Brühlsche Terrasse starten. Vaar naar Schloss Pillnitz, Meissen, de Sächsische Schweiz of maak een boottocht tijdens zonsondergang. Onderweg passeer je nog enkele highlights en zie je de stad in een ander perspectief.

Maak een bottocht

Ga in een Trabant rijden

Je kunt Dresden te voet verkennen of via een Hop-on hop-off bus. Maar hoe leuk is het om de stad te ontdekken in een Trabant? De Trabant is de iconische auto van de DDR en nog altijd zeer geliefd. Kruip zelf achter het stuur en ervaar hoe bijzonder het is om in deze auto te rijden. Samen met een gids kun je vervolgens vanuit de Trabi de stad gaan ontdekken.

Boek een Trabant Safari

Proef Haselbauer ijs

Een typische zomerse lekkernij van Dresden is Haselbauer ijs. Ten tijde van de DDR stonden mensen soms uren in de rij om een Haselbauer ijs te krijgen. Tegen het einde van de DDR was het merk Haselbauer vrijwel verdwenen, maar gelukkig werd er nieuw leven in geblazen in de 21e eeuw. Haselbauer ijs wordt in twee krokante mosselwafels geschept. Het originele ijsje kun je proeven in de Prager Strasse.

Drink een biertje bij Waldschlösschen

Het grootste biermerk van Dresden is Feldschlösschen. Iets kleiner is Waldschlösschen. Deze brouwerij bestaat sinds 1838 en heeft de laatste jaren flink gerenoveerd en uitgebreid. Proef een biertje, of meerdere, bij Brauhaus am Waldschlösschen. Ben je met vrienden, dan kun je een ‘giraffe’ bestellen en het bier zelf aan tafel tappen. Het vaste assortiment bestaat uit Original, Dunkel, Zwickel en Hefeweizen. Vraag aan het personeel of je een rondleiding kunt krijgen door de brouwerij. Overigens kun je bij het Brauhaus ook heerlijk eten.

Dresden - Kerstmarkt

De kerstmarkt van Dresden

Als je een liefhebber bent van de Duitse kerstmarkten, moet je zeker eens een bezoek brengen aan de Striezelmarkt. De Striezelmarkt is de oudste kerstmarkt van heel Duitsland. Al in 1434 werd deze kerstmarkt in Dresden gehouden en nog altijd behoort het tot één van de populairste kerstmarkten van het land. Tijdens de wintermaanden kun je bij de kraampjes de leukste kerstdecoraties en -cadeaus kopen. En proef natuurlijk ook de regionale lekkernijen, zoals de Dresdner Chrisstollen. Traditioneel wordt tijdens het ‘Stollenfest’ een grote Dresdner Chrisstollen gebakken. Deze stol weegt maar liefst 3000 kilo! Naast de Striezelmarkt zijn er verspreid over de stad ook nog een aantal andere, kleinere kerstmarkten te bezoeken.

Met een gids over de kerstmarkten

Overnachten in Dresden

Alle hotels