Prachtig natuurgebied

Sächsische Schweiz

Het meest spectaculaire landschap van de deelstaat Saksen vind je in de Sächsische Schweiz. Misschien is dit zelfs het mooiste landschap van heel Duitsland. De Sächsische Schweiz is gelegen tussen Dresden en de Tsjechische grens. Eigenlijk loopt het natuurgebied over in Tsjechië, maar het Tsjechische deel wordt Boheems Zwitserland genoemd. Het gebergte Elbsandsteingebirge ligt midden in de Sächsische Schweiz en is miljoenen jaren geleden ontstaan. Dit gebied werd vroeger nog bedekt door een zee. Toen de zee zich terugtrok, kwam de zandlaag van de zeebodem bloot te liggen. Door erosie ontstond vervolgens een sprookjesachtig landschap met tafelbergen, bizarre rotsformaties, valleien, ravijnen en grotten.

De Sächsische Schweiz werd al in de 18e eeuw een trekpleister van Duitsland. Kunstenaars kwamen hierheen om het natuurspektakel te schilderen. En zo werd de Sächsische Schweiz wereldberoemd. Nog altijd blaast de schoonheid van het landschap de mensen omver. Het gebied nodigt uit voor allerlei activiteiten zoals wandelen, fietsen of klimmen. Er zijn tal van bijzondere bezienswaardigheden en je vindt er leuke dorpjes en kleine steden.

Sächsische Schweiz
Sächsische Schweiz - Basteibrücke

Basteibrücke

De Bastei is een rotsformatie met een hoogte van 305 meter en is gelegen langs de oevers van de Elbe. Om de rotsen te verbinden werd in 1824 een houten brug gebouwd zodat toeristen konden genieten van het uitzicht op de Elbe. De brug werd in 1851 vervangen door de huidige zandstenen brug, de Basteibrücke. Veel mensen komen alleen vanwege deze brug naar de Sächsische Schweiz. Het is dus echt een toeristische hotspot en daardoor kan het overdag behoorlijk zijn. Kom daarom zo vroeg mogelijk. Bij zonsopkomst kun je de mooiste foto’s maken. Breng ook zeker een bezoek aan Felsenburg Neurathen. Ooit stond hier namelijk een burcht. Op een aantal trappen na, is er niet veel van overgebleven. Maar je hebt hier enkele mooie uitzichtpunten.

Sächsische Schweiz - Schrammsteine

Schrammsteine

Wat mij betreft zijn de Schrammsteine de mooiste rotsformaties in de Sächsische Schweiz. Dit is een verzameling van spitse rotspunten op een hoogte van 417 meter. Het mooiste uitzicht op de Schrammsteine heb je vanaf het Schrammsteinaussicht. Om hier te komen moet je je door nauwe kloven wurmen en enkele ladders beklimmen. Het kost misschien wat moeite, maar het uitzicht is het dubbel en dwars waard.

Sächsische Schweiz - Saksen

Papstein

De Papststein is een opvallende tafelberg met een hoogte van 459. Vanaf deze rots heb je een indrukwekkend panorama uitzicht op de omliggende omgeving. Je ziet onder meer de Falkenstein, Königstein en Lilienstein. Bovenop de rots kun je even op adem komen na de beklimming en op het terras van een restaurant zitten.

Sächsische Schweiz - Pfaffenstein

Pfaffenstein

Een andere tafelberg is de 400 meter hoge Pfaffenstein. Na een korte, maar intensieve beklimming, heb je vanaf deze tafelberg een mooi panorama over het landschap. Vergeet niet om nog even naar de Barberine te wandelen. Deze spitse rotspunt is één van de meest iconische rotsen van de Sächsische Schweiz.

Sächsische Schweiz - Malerweg

Malerweg

Wil je alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz zien en hou je van een beetje beweging? Dan kan ik het je aanraden om de Malerweg te wandelen. Deze wandelroute is zo’n 115 kilometer lang en wordt onderverdeeld in 8 etappes. Iedere etappe heeft zijn eigen hoogtepunten en je kunt op verschillende punten even van de route afwijken om een ander hoogtepunt te bewonderen. De Malerweg is al eens verkozen tot ‘De mooiste wandelroute van Duitsland’ en is in de prijzen gevallen als ‘Meest geliefde wandelweg Deutschland’. Voor de Malerweg heb je wel een goede basisconditie nodig. De route loopt dwars door het Elbsandsteingebirge en je moet her en der flink klimmen. Het is daarnaast aan te raden om deze route tijdens de mooiere maanden te wandelen.

Sächsische Schweiz - Festung Königstein

Festung Königstein

Op een plateau van 247 meter hoogte staat het imposante Festung Königstein. De oudste vermelding van de vesting dateert van 1233. Er is eeuwen gewerkt aan deze vesting en langzaam maar zeker ontstond er een klein vestingstadje met meer dan 50 historische gebouwen. Vanwege de goede ligging, werd de vestiging nooit veroverd. Alles is dus goed bewaard gebleven. Neem de tijd om de vesting te bekijken. Het beste kun je een audio tour boeken om alles op je gemakje te bewonderen en te genieten vanaf de verschillende uitzichtpunten. Tijdens de weekenden in de Adventsperiode kun je op Festung Königstein een kerstmarkt in middeleeuwse sferen beleven.

Sächsische Schweiz - Burg Hohnstein

Burg Hohnstein

Niet ver van de Basteibrücke staat een andere burcht. Burg Hohnstein werd rond de 11e of 12e eeuw gebouwd op een rotsplateau boven het Polenztal. Het was een geliefde locatie voor de keurvorsten van Saksen. Ook deze burcht werd nooit veroverd, ondanks verschillende aanvallen. Burg Hohnstein werd in de 20e eeuw verbouwd tot jeugdherberg en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenis. Na de oorlog werd het weer een gasthuis met een museum. Je hebt de mogelijkheid om hier te overnachten.

Sächsische Schweiz - Kirnitzschtalbahn

Kirnitztalbahn

In de 19e eeuw werd de Sächsische Schweiz een geliefde vakantiebestemming. Om de toeristen beter te kunnen transporteren werd er in 1893 een tramlijn aangelegd in het Kirnitzschtal. De Kirnitschtalbahn is, ondanks veel problemen in de 20e eeuw, nog altijd in werking. Het is het kleinste trambedrijf in Saksen. Bijzonder is dat het spoor enkelsporig is. De route van de Kirnitschtalbahn is 8 kilometer lang en telt 7 haltes. Het eindpunt van dit traject is de Lichtenhainer Wasserfall.

Overnachten in de Sächsische Schweiz

Alle hotels