Saarland

Op de ‘stadsdeelstaten’ na, is Saarland de kleinste Duitse deelstaat. Het ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Luxemburg en Frankrijk. Vlak na de Tweede Wereldoorlog stond Saarland onder Frans bestuur. Vandaar dat er nog Franse invloeden zijn, sommige inwoners spreken bijvoorbeeld Frans en stadsnamen als Bous, Saarlouis en Perl klinken niet heel erg Duits.

De belangrijkste steden van deze deelstaat liggen in de dalen van de Saar en Blies. Hoofdstad is Saarbrücken. Deze universiteitsstad is behoorlijk levendig en telt talloze bezienswaardigheden. In het zuidwesten van de stad vind je bijvoorbeeld de Frans-Duitse tuin, een 50 hectare groot park. Andere interessante steden zijn Saarlouis, Homburg, Mettlach en Völklingen. Qua natuur is de Saarschleife wereldberoemd. In de buurt van Mettlach maakt de rivier de Saar een bocht van 180 graden. Vanaf een plateau heb je een geweldig uitzicht over deze haarspeldbocht. Rondom de Saar en de Ruwer wordt wijn verbouwd. En dan is er nog de industriële cultuur, want in het verleden hebben kolen en staal hun stempel gedrukt in dit gebied.

Saarland is één van de weinige deelstaten in Duitsland waar ik tot op heden nog niet ben geweest. Helaas kan ik derhalve nog geen tips noemen.

Nog geen bestemmingen in Saarland bezocht