Wartburgstad

Eisenach

Eisenach. Als ik aan deze stad denk, dan denk ik vooral aan de grensovergang, het kasteel Wartburg en het automerk Wartburg. Toen wij oma in de DDR bezochten, reden we via de grensovergang Wartha/Herleshausen. Vaak moesten we hier wachten en dat duurde mij te lang. Ik wilde namelijk de Trabantjes en Wartburgjes zien rijden. Dus ben ik een keer zomaar de grens overgelopen. Gevaarlijk, want dat vond men in de DDR geen leuke actie.

De Wartburg. Veel mensen zullen eens gehoord hebben van dit kasteel. Dit kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Eisenach. Al vanaf de snelweg zie je dit historische kasteel op de heuvel staan. Maar Eisenach heeft veel meer te bieden. Het centrum is compact, maar heeft tal van bezienswaardigheden. Johan Sebastian Bach is hier geboren en Martin Luther heeft er gewoond. Luther zou vervolgens op de Wartburg het Nieuwe Testament vertalen. Waar ooit de auto Wartburg werd gemaakt is nu een interessant museum te vinden. En wil je even de natuur in? Dan is het Thüringer Wald niet ver weg. Één van de mooiere wandelingen bij Eisenach is de Drachenschlucht.

Eisenach
Eisenach - Wartburg

De Wartburg, iconisch kasteel van Duitsland

Een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag overslaan is het Wartburg kasteel. De burcht staat op een heuvel net buiten de stad en speelde een belangrijke rol in de Duitse geschiedenis. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven op de Wartburg. Tijdens een rondleiding kun je meer te weten komen over de geschiedenis van dit kasteel en kun je prachtige ruimtes bewonderen.

Ontdek de Wartburg met een gids
Eisenach - Bachhaus

Het museum over Johan Sebastian Bach

In 1685 werd Johann Sebastian Bach geboren in Eisenach. Hoewel zijn geboortehuis niet meer staat, zie je in de stad nog veel terug van Bach. Verspreid door de stad vind je kleine orgels die muziek van Bach spelen. De Musikschule waar Bach op school zat, de Georgenkirche waar hij werd geboren en een standbeeld van Bach zijn andere sporen van deze beroemde componist. Wil je meer te weten komen over het leven van Bach? Breng dan een bezoek aan het Bachhaus. Op een interactieve manier krijg je een klein inkijkje op zijn leven en ieder uur is er een klein miniconcert.

Eisenach - Lutherhaus

Lutherhaus

Een andere belangrijke inwoner was Martin Luther. Hij woonde onder een schuilnaam op de Wartburg en vertaalde hier het Nieuw Testament in het Duits. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door in Eisenach. Hij woonde van 1498 tot 1501 bij de familie Cotta. Dit huis is tegenwoordig het Lutherhaus, een museum met een permanente tentoonstelling over het leven van Luther. Hier kun je verschillende historische voorwerpen uit zijn leven bewonderen en ontdek je hoe Luther de Bijbel vertaalde op de Wartburg.

Eisenach - Kleinste vakwerkhuis

Het smalste vakwerkhuis van Eisenach

Wandel naar de Johannisplatz en kijk eens goed naar de huizen. Valt je iets op? Het vakwerkhuis met nummer 9 is wel heel erg smal he? Klopt, want dit is het smalste vakwerkhuis van Eisenach. Dit huis heeft twee verdiepingen, een hoogte van 8.50 meter en een vloeroppervlakte van slechts 20 m². Omdat het vakwerkhuis zo smal en klein is, noemt de lokale bevolking het huis liefkozen ‘Handdoek’, omdat het net zo breed is als een handdoek. Het is overigens een wonder dat dit huis nog steeds te zien is. Er waren namelijk plannen om het huis af te breken zodat er grotere huizen konden worden gebouwd. Gelukkig voor ons heeft de toenmalige eigenaar Wilhelm Köhler hevig geprotesteerd en kunnen we vandaag de dag nog genieten van dit unieke vakwerkhuis.

Eisenach - Georgenkirche

Georgenkirche

De belangrijkste kerk van de stad is de Georgenkirche. Johann Sebastian Bach werd hier gedoopt en speelde hier op de orgel. Martin Luther zong in het koor en Elisabeth von Thüringen trouwde hier met Ludwig IV. In 1989 vond hier de vreedzame revolutie plaats tegen het DDR-regime.

Eisenach - Nikolaikirche

Nikolaikirche

Een andere belangrijke kerk is de Nikolaikirche. Waarschijnlijk werd deze kerk gebouwd door dezelfde bouwers als de Wartburg. Direct aan de kerk is de enige stadspoort te zien. De Nikolaitor was één van de vijf stadspoorten maar is als enige overgebleven.

Eisenach - Automobile Welt Eisenach

Autoliefhebber? Ga naar Automobile Welt Eisenach

Eisenach is al jaren een echte autostad. Al sinds 1898 worden er hier auto’s gebouwd, waaronder BMW. Ik ken de stad vooral vanwege de Wartburg. In de DDR waren er twee prominente automerken: Trabant en Wartburg. De Wartburg gold in de DDR als een chique auto. Na de val van de Muur verdween, net als de Trabant, ook de Wartburg. Tegenwoordig wordt het automerk Opel gebouwd in Eisenach, maar net buiten de stad. Een groot deel van de voormalige fabriek is inmiddels verdwenen. In het overgebleven deel van de autofabriek is nu een mooi museum gevestigd. Autoliefhebbers moeten absoluut een bezoek brengen aan Automobile Welt Eisenach. Hier kun je historische auto’s, prototypes en bouwplannen bezoeken.

Bezoek ook de voormalige kantine

Nog meer auto's zien? In de voormalige kantine van de fabriek is een uitgebreide collectie te zien van verschillende Wartburg's. Mocht je iemand zien, vraag dan of je een kijkje mag nemen.

Eisenach - Drachenschlucht

Wandel door de Drachenschlucht

Wil je even de natuur in? Dan is de Drachenslucht een absolute tip. Deze kloof is gelegen aan de voet van de Wartburg, net buiten de stad. Wat maakt deze kloof zo bijzonder? Je wandelt door een nauwe kloof die op sommige plekken slechts 70 centimeter breed. is. Vanuit Marienthal is er een wandelroute van 2,5 kilometer naar de Hohe Sonne. Je kunt de wandeling verlengen als je ook door de Landgrafenschlucht gaat wandelen.

Overnachten in Eisenach

Alle hotels