City Outlet vol met pittoreske vakwerkhuizen

Bad Münstereifel

De Eifel is een regio niet ver van de Nederlandse grens. Naast mooie natuur, vind je hier ook enkele gezellige steden en dorpjes. Bad Münstereifel is daar één van. Dit middeleeuws stadje wordt omringd door een een oude stadsmuur uit de 13e eeuw die nog grotendeels intact is. Bad Münstereifel staat bekend als City Outlet. Binnen de stadsmuren vind je tal van winkels met hoge kortingen. Maar ook als je niet wil shoppen, valt er in het historische centrum genoeg te zien. De winkels zijn namelijk gevestigd in de prachtige vakwerkhuizen. En natuurlijk kun je er heerlijk eten en drinken. De stad staat ook bekend als kuuroord vanwege de verschillende Kneipp heilbaden.

In 2021 werd Bad Münstereifel getroffen door een verwoestende natuurramp. De kleine rivier de Erfst, die door het historische centrum kabbelt, veranderde in een verwoestende watervloed. Huizen, bruggen en wegen werden door het water volledig verwoest. Inwoners en vrijwilligers hebben na de ramp veel moeite gestoken in de wederopbouw. En dat is ze goed gelukt!

Bad Münstereifel

Shoppen

Wat doe je in een City Outlet? Shoppen natuurlijk. De historische binnenstad van Bad Münstereifel staat vol prachtige vakwerkhuizen waar allerlei winkels in gevestigd zijn. Toen diverse inwoners het dorp verlieten, kampte het centrum met leegstand en verval. Daarom werd er besloten de prachtige vakwerkhuizen een nieuwe functie te geven. Een investeerder ontwikkelde een City Outlet. Om het historische stadsbeeld te behouden, werden de winkels in de vakwerkhuizen geïntegreerd. Daarmee heeft Bad Münstereifel misschien wel de meest pittoreske City Outlet. Veel dagjesmensen komen hierheen om te shoppen. Er zijn diverse toonaangevende modemerken en bijzondere winkels met hoge kortingen.

De oude stadsmuur met torens en poorten

Het historische centrum wordt omringd door een volledig intacte stadsmuur. Graaf von Jülich liet rond 1300 de stadsvesting bouwen. De stadsmuur is 1,6 kilometer lang, heeft 18 torens en 4 stadspoorten. De Werther Tor staat in het noorden, de Johannis Tor in het oosten, de Orchheimer Tor in het zuiden en de Heisterbacher Tor in het westen. Het is mogelijk om de Heisterbacher Tor te beklimmen. Vanaf hier heb je een mooi panorama over Bad Münstereifel.

De mooiste vakwerkhuizen

Tussen de stadsmuren vind je tal van prachtige vakwerkhuizen. De meeste werden gebouwd tussen 1644 en 1664. Het barokke Windeckhaus in de Orchheimer Strasse wordt gezien als het mooiste vakwerkhuis. Bewonder vooral de prachtige geven van dit huis. Ik kan het ten zeerste aanraden om door het centrum te wandelen. Met het kleine riviertje de Erfst, dat door het centrum stroomt, heb je tal van idyllische fotospots. Wil je meer informatie over de stad? Sluit je dan aan bij de stadswandeling met een gids. Iedere zaterdag om 14:30 start deze wandeling bij het Apotheek Museum.

Schwanen Apotheken Museum

Het Schwanen Apotheken Museum was van 1806 tot 1994 een apotheek die werd gerund door de familie Bresgen. Nadat de apotheek verhuisde naar een andere locatie, werd er een museum gemaakt van de oude apotheek. De inrichting van de voormalige apotheek is nog altijd authentiek en als bezoeker kun je allerlei kasten en lades openmaken.

Heerlijke Printen

De Aachener Printen zijn wereldberoemd. Deze lekkernij kun je het beste vergelijken met taaitaai omhuld met chocolade. Printen zijn er in allerlei vormen en smaken. Iedere bakker gebruikt zijn eigen recepten met geheime ingrediënten. Wil je de Printen eens proeven? Ga dan naar Printenhaus Café Portz. De Printen van de familie Portz zijn een begrip in Bad Münstereifel. Heerlijk bij een kop koffie.

Taart eten in het café van Heino

Ken je de zanger Heino? De beroemde Duitse schlagerzanger woont in Bad Münstereifel en heeft hier zijn eigen café. Oorspronkelijk was zijn café gevestigd in het centrum. Door het Outlet Center moest het café echter verhuizen. Tegenwoordig is Heino’s Café gevestigd in het Kurhaus, een hotel net buiten de stadsmuren. Dagelijks worden hier verse taarten gebakken. Leuk detail; Heino woont op de tweede etage. Wie weet kom je hem tegen?!

Drink een biertje bij Brauhaus Bad Münstereifel

Zin in een biertje? breng een bezoek aan Brauhaus Bad Münstereifel aan de Markt. Sinds de 16e eeuw wordt hier al bier gebrouwen, waaronder het Münstereifeler Schwarzbier en Landbier. ’s Avonds kun je hier ook typische Duitse gerechten eten.

Duik de natuur van de Eifel in

De natuur rondom Bad Münstereifel nodigt uit om te wandelen of fietsen. Er zijn ruim 200 kilometer aan goed onderhouden wandel- en fietspaden. Enkele bekende wandelroutes zijn de Münstereifelsteig, Kneippwanderweg, Eifelschleife Effelsberg en de Eifeler Kräuterpfad. Een lange fietsroute is de Erft-Radweg van 110 kilometer.