Senf, Sorben & Sitzen

Bautzen

In de regio Oberlausitz vind je een aantal interessante steden die bij veel mensen nog relatief onbekend zijn. Onder meer de stad Bautzen is hier gelegen. Bautzen is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Het historische deel van de stad is gelegen op een granieten rotsplateau en de skyline wordt gevormd door 14 torens. Niet voor niets wordt de stad Bautzen ook ‘de stad van de torens’ genoemd. Van alle torens is de Reichenturm de beroemdste. Net als de toren van Pisa staat deze ook behoorlijk scheef.

Bautzen staat vooral bekend om de stad met de 3 ‘S’-en. Senf, Sorben en Sitzen. Dat heeft enige uitleg nodig. Senf is natuurlijk mosterd. Wie wel eens mosterd in Duitsland koopt, heeft vast en zeker wel een Bautz’ner senf zien staan. Het is mijn favoriete mosterd en deze wordt gemaakt in Bautzen. Sorben is een West-Slavisch volk. Deze bevolkingsgroep woont al langer in de regio Oberlausitz dan de Duitsers. De sorbische cultuur dreigt te verdwijnen en daarom is er een organisatie opgericht om deze cultuur in stand te houden. Tot slot is er nog het woord Sitzen. Al in de 19e eeuw stonden er in Bautzen twee gevangenissen. Vooral Bautzen II was berucht in de DDR-periode. Hier werden politieke tegenstanders van de DDR vastgehouden door de Stasi. De voormalige gevangenis is tegenwoordig een museum die diepe indruk maakt.

Weinig Nederlanders en Belgen weten de weg naar Bautzen te vinden. En dat is jammer, want de stad ademt geschiedenis, is zeer fotogeniek, je kunt er lekker eten, de mensen zijn vriendelijk en je kunt kennis maken met een bijzondere cultuur.

Bautzen
Bautzen - Matthiasturm

De 14 torens van Bautzen

In het historische centrum vind je dus 14 torens terug. Veel van de torens kunnen beklommen worden vanwaar je een prachtig panorama over de stad hebt. De beroemdste toren is de Reichenturm. Als je goed kijkt zie je dat deze toren compleet scheef is. Dat klopt, want de toren staat 1,44 meter uit zijn loodlijn. Je zou dus kunnen zeggen dat dit de Toren van Pisa van Bautzen is. De Alte Wasserkunst is een andere toren met een ingenieus systeem. Hier wordt het water omhoog gepompt zodat de bewoners vroeger niet de berg hoefden te gaan.

Privéwandeling met een gids

De beste manier om Bauzten te ontdekken, is met een professionele gids. Samen met een gids wandel je door het oude centrum van de stad en ontdek je de cultuur en bezienswaardigheden.

Boek een tour met een gids
Bautzen - Skyline

De mooiste skyline van Bautzen

Beklim de torens en bekijk ze van dichtbij. Maar bewonder de bijzondere skyline van de stad ook eens van een afstandje. Het mooiste panorama heb je van de Friedensbrücke. Een ander mooi panorama vind je aan de andere kant van de stad. Het Aussichtspunkt Protschenberg is eveneens de moeite waard om te bezoeken.

Bautzen - Nikolaikirche

De ruïne van de Nikolaikirche

De Nikolaifriedhof is een bijzondere begraafplaats midden in de stad. Deze begraafplaats werd al in aan het begin van de 15e eeuw ingewijd. In 1444 werd er een kerk rondom de begraafplaats gebouwd. De kerk werd tijdens de Dertigjarige Oorlog vernietigd en werd nooit meer opgebouwd. Tegenwoordig vormt de ruïne van de Nikolaikirche een bijzonder decor midden in de stad. Op de begraafplaats liggen dominees en bisschoppen begraven, maar ook Sorbische mensen.

Bautzen - Dom St. Petri

Loop binnen bij de Dom St. Petri

Een kerk die er iets beter bij staat is de Dom St. Petri. Dit is de belangrijkste kerk van de stad en is om twee redenen bijzonder. Het schip maakt een scherpe knik. Bij de bouw stuitte men op de fundamenten van een andere kerk waardoor ze moesten uitwijken. Vandaar dat het schip dus een kleine knik maakt. Het andere bijzondere aan de Dom St. Petri is dat deze kerk een simultaankerk is. Dit wil zeggen dat zowel katholieken als evangelisten de kerk gebruiken. Het was de eerste simultaankerk van Duitsland.

Bautzen - Bautz'ner Senf

Mosterd kopen

Bautz’ner Senf. Als je ooit mosterd koopt in Duitsland, koop dan dit merk. Het is mijn favoriet en het staat standaard in mijn keukenkastje. Al sinds 1866 werd deze mosterd gemaakt in Bauzten. Tijdens de DDR-periode was het zelfs één van de belangrijkste handelsproducten van Oost-Europa. De mosterd was zo geliefd, dat er na de val van de Muur nog altijd Bautz’ner Senf wordt geproduceerd. Aan de Fleischmarkt kun je een bezoek brengen aan het Mosterdmuseum en daarnaast kun je wat lekkers kopen voor thuis.

Bautzen - Bautz'ner Senfstube

Gerechten met mosterd eten

Als je ergens in Bautzen moet gaan eten, dan raad ik de Bautzner Senfstube aan. Hier worden gerechten geserveerd waar de Bautz’ner Senf in is verwerkt. Bautz’ner Bratwurstburger, Bautz’ner Senfbraten, Bautz’ner Senfschnitzel… je vind vast iets lekkers op de kaart. Je kunt hier prima lunchen, maar ook ’s avonds terecht. Vergeet niet vooraf een plekje te reserveren als je zeker wil zijn dat er plaats is.

Bautzen - Bautzen II

De voormalige Stasi-gevangenis Bautzen II

Ab nach Bautzen. Ten tijde van de DDR kon je dit beter niet horen. Dit betekende namelijk dat je naar de beruchte gevangenis in Bautzen werd gestuurd en compleet van de wereld verdween. De gevangenis was al in gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook toen werden hier politieke tegenstanders vastgezet. Na de oorlog, tussen 1945 en 1949, vielen onder het Russische bezettingsleger veel slachtoffers. Tijdens de DDR maakte de Stasi gebruik van de gevangenis om mensen vast te houden. Politieke tegenstanders van het communistische bewind werden soms jarenlang en ten onrechte vastgehouden. De gevangenen werden niet fysiek, maar psychisch mishandelt. Na het einde van de DDR werd het complex een museum en kunnen mensen ervaren hoe de gevangenen moesten leven. Ontdek het verhaal van enkele gevangenen. Het is aan te raden om op vrijdag of in de weekenden de gevangenis met een gids te bezoeken. Toegang is overigens gratis.

Bautzen - Karnickelberg

De begrafenis op de Karnickelberg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel mensen om in de gevangenissen. De gevangenen werden begraven bij de Karnickelberg, niet ver van de gevangenis Bautzen I. Men vermoed dat er nog duizenden lichamen diep onder de grond liggen.

Bautzen - Hexenhaus

Het huis van de heks

Onder de historische stad staat één van de oudste huizen van de stad. In 1604 overleefde dit huis als enige de grote stadsbrand. Ook tijdens de oorlog raakte het huis niet beschadigd. Mensen dachten daarom dat het huis werd beschermd door een heks, vandaar de naam ‘Hexenhaus’. Het bijzondere aan dit huis is vooral het dak. Bekijk het dak eens goed aan de voorzijde, maar loop vervolgens eens om het huis heen. Wat zie jij?

Bautzen - Villa Weigang

Villa Weigang

Een prachtig huis is Bautzen is Villa Weigang. Het huis werd in 1903 ontworpen door de architect Professor Alvin Anger in Jugendtil. Tegenwoordig wordt dit prachtige huis gebouwd voor allerlei evenementen. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen en meer te ervaren over de familie Weigang.

Overnachten in Bautzen

Alle hotels