Bosrijk gebied in het Naturpark Maas-Schwam-Nette

Birgeler Urwald

Het Birgeler Urwald is een heuvelachtig bosgebied, net over de grens bij Roerdalen, dat behoort tot het Naturpark Maas-Schwalm-Nette. Hier vind je een grote verscheidenheid aan bossen. Variërend van beukenbossen tot dennen- en berkenbossen en natte moerasbossen. De bossen zijn een geweldige leefomgeving voor zeldzame dieren en planten. Met een beetje geluk kun je in de vroege ochtend of avond de das, steenuil of bosuil zoeken. Overdag is de kans groot dat je talloze vogels zult zien. Rondom het water leven kikkers, amfibieën en libellen.

De beste manier om het Birgeler Urwald te ontdekken is door een wandeling te maken. Er loopt een mooie wandelroute door het gebied.

Birgeler Urwald
Birgeler Urwald - Wasser.Wander.Welt

Wasser.Wander.Welt wandelroute

Als je een liefhebber bent van natuur en graag wandelt, ga dan zeker eens naar het Birgeler Urwald. Wasser.Wander.Welt heeft hier een mooie wandelroute uitgestippeld van 14.9 kilometer. De wandelroute begint in het plaatsje Wegberg bij Haus Wildenrath. Hier kun je je auto gratis parkeren. Bij Haus Wildenrath kun je meer te weten komen over de flora en fauna van het Birgeler Urwald. Daarna wandel je door de bossen. Slechts een klein gedeelte van de route is niet geasfalteerd. Trek dus goede schoenen aan, zeker als het heeft geregend.

Birgeler Urwald - Birgelener Pützschen

Birgelener Pützchen

De Birgelener Pützchen is een Mariabedevaartskapel. Hier zouden rond 700 de eerste christenen zijn gedoopt. Al meer dan 1300 jaar komen mensen hierheen om te bidden.

Birgeler Urwald - Friedhofsberg

Friedhofdberg

De ‘Friedhofsberg’ was ooit een heidense gebedsplaats. Rond het jaar 800 werd hier een kleine doopkerk gebouwd. Verschillende wandelpaden zouden naar Birgelen hebben gevoerd. De kerk werd vanwege geldgebrek echter gesloopt in 1827. Op de fundamenten van de kerk staat tegenwoordig een klein kapelletje bij de begraafplaats.

Overnachten in de buurt van het Birgeler Urwald

Alle hotels