Hoofdstad van Thüringen

Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van de deelstaat Thüringen. Het is zelfs één van de oudste steden in Duitsland. Niet geheel gek dat de historische binnenstad een rijke geschiedenis kent. De stad werd voor het eerst genoemd in 742, toen Bonifatius en bisdom stichtte. Diverse belangrijke handelswegen liepen door de stad en mede dankzij de blauwe verfwede kon Erfurt uitgroeien tot één van de rijkere steden in Duitsland. Dit zie je onder andere terug in het centrum met mengelmoes aan van verschillende bouwstijlen. Veel gebouwen zijn bewaard gebleven, omdat de stad vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Omdat de stad niet heel groot is, kun je de meeste bezienswaardigheden van de stad te voet verkennen.

Ben je op zoek naar een interessante bestemming voor een stedentrip in Duitsland? Overweeg dan eens om naar het hart van Thüringen af te reizen. Erfurt is niet heel bekend onder de Nederlanders, terwijl je hier veel historische bezienswaardigheden hier kunt bewonderen. Alleen al in de oude binnenstad valt er genoeg te ontdekken. En ik kan daarnaast aanraden om in de winterperiode ook eens naar Erfurt te komen.

Erfurt
Erfurt - Krämerbrücke

Wandel over de Krämerbrücke

De belangrijkste bezienswaardigheid van Erfurt is de Krämerbrücke. Deze brug is volledig met huizen bebouwd. Het is zelfs de langste met huizen bebouwde brug van Europa. De brug ligt aan de bekende handels- en pelgrimsroute Via Regia. Handelaren hadden daarom hun kraampjes op de brug gezet om hun goederen te verkopen. Meerdere malen werd de originele houten brug getroffen door brand, daarom besloot men om er een stenen brug van te maken. Er werden 62 smalle huisjes op de brug gebouwd zodat de handelen hun goederen konden verkopen. Tegenwoordig zijn een aantal huizen samengevoegd en telt de Krämerbrücke nog zo’n 32 huisjes die dienst doen als kleine winkeltjes en galerijen.

Beklim de Aegidienkirche

Wil je de Krämerbrücke van een ander perspectief zien? Beklim dan de toren van de Aegidienkirche.

Erfurt - Marktplatz met de St. Mariendom en St. Severiekerk

De Domplatz met de twee kerken

Het hart van de stad is de Domplatz. Dit plein is één van de grootste historische pleinen in heel Duitsland. Al in de 8e eeuw was dit plein een markt- en handelsplaats. Door de eeuwen heen vonden er talloze evenementen plaats. De Domplatz wordt gedomineerd door twee kerken.  Een trap met 70 treden leidt naar de Domberg waar de St. Mariendom en de St. Severikerk gebroederlijk naast elkaar staan. Beide kerken zijn een bezoek waard. De Dom is het oudste kerkgebouw van de stad.

Erfurt - Citadel Petersberg

Bewonder het uitzicht vanaf de Citadel

Boven op de Petersberg staat een van de best bewaarde barokke forten van Europa. De citadel werd halverwege de 17e eeuw gebouwd en was destijds de modernste fortificatie ter wereld. Tijdens de DDR-periode raakte de citadel in verval. Pas na de val van de Muur werden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Dankzij de Bundesgartenschau in 2021 werd de citadel verder gerestaureerd en kunnen bezoekers weer een aantal delen bezoeken. Er zij  verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van het fort en de stad. Je kunt de citadel op eigen houtje verkennen en genieten van het uitzicht vanaf de verstevigde muren. Met een gids is het ook mogelijk om de mysterieuze gangen van het fort te bezoeken.

Boek een rondleiding door de citadel
Erfurt - Architectuur in de binnenstad

De architectuur in de binnenstad

Omdat de binnenstad niet heel groot is, kun je eenvoudig te voet het centrum ontdekken. Opvallend zijn de verschillende bouwstijlen van de huizen. De Krämerbrücke is niet alleen uniek, ook andere oude gebouwen zijn zeer fotogeniek. Denk bijvoorbeeld aan het stadhuis met de muurschilderingen. Op de Fischmarkt zie je herenhuizen uit d Renaissance en op de Anger staan weer bouwwerken in Jugendstil, waaronder het postkantoor. Rondom de Domplatz zie je weer mooie vakwerkhuizen. Duik ook zeker eens in de kleinere straatjes, want ook hier vind je weer talloze mooie gebouwen en fotogenieke plekjes. Je kunt de stad natuurlijk ook met een gids ontdekken.

Boek een rondleiding met een gids
Erfurt - Allerheiligenkirche

Veel religieuze bouwwerken

Als je door de straten van Erfurt wandelt, zal je de enorme hoeveelheid aan religieuze gebouwen je waarschijnlijk opvallen. In totaal staan er 23 kerken in de binnenstad. De bijnaam ‘Rome van het Noorden’ is dan ook te verklaren. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de reformatie en zijn verbonden aan belangrijke personen uit de Duitse geschiedenis. Mensen als Elisabeth von Thüringen, Johann Sebastian Bach en Martin Luther hebben in Erfurt gewoond. Luther studeerde aan de oude universiteit en werd tot preister gewijd in het Augustijner klooster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de stad vrijwel ongeschonden uit de strijd. Alleen de Barfüssnkirche werd door bombardementen getroffen.

Erfurt - Oude Synagoge

De Joodse geschiedenis in Erfurt

Joden hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in Erfurt. De eerste Joodse gemeenschappen woonden al ruim 900 jaar geleden in de stad. Zij bouwden de Oude Synagoge die met de groei van de Joodse gemeenschap ook flink uitbreidde. In de 14e eeuw werden de Joden echter weggejaagd uit de stad, omdat ze de schuld kregen van de pest. De synagoge werd hierna verbouwd en als opslag gebruikt. Er werden ook huizen gebouwd rondom de synagoge, waardoor deze niet meer zichtbaar was en compleet in de vergetelheid raakt. Pas na 1990 werd de synagoge weer ontdekt en deze verkeerde nog in goede staat. Sinds 2009 werd de Oude Synagoge als museum geopend en kun je er de ‘schat van Erfurt’ bewonderen. Langs de overs van de Gera bij de Krämerbrücke werd nog niet zo lang geleden ook een middeleeuwse Mikwe ontdekt.

Erfurt - Gedenk- und Bildungsstätte Andreasstraße

Stasi-Museum

Aan de Andreasstrasse staat een kenmerkend gebouw met rode bakstenen. Dit is de Gedenk- und Bildungsstätte Andreasstraße, een voormalig Stasi-gevangenis. Al in de 19e eeuw werd dit pand gebruikt als gevangenis. Ten tijde van de DDR werd het pand gebruikt door de Stasi om politieke gevangenen op te sluiten. Ruim 5000 mensen hebben hier, vaak ten onrechte, opgesloten gezeten. Toen de DDR uiteen viel, probeerde de Stasi alle bewijsmaterialen te vernietigingen. Enkele moedige mensen hebben dit voorkomen door het gebouw te bezetten. Sinds 2012 is het pand ingericht als gedenkplaats met een permanente tentoonstelling. Hier kun je meer te weten komen over de Stasi, het leven van de politieke gevangenen en de bezetting van het gebouw.

Erfurt - Erinnerungsort Topf & Sohne

Topf & Sohne

J.A. Topf und Söhne was een bedrijf dat technische installatie bouwde. Ze bouwden onder meer ook de verbrandingsoven voor de concentratiekampen van de SS, waaronder Auschwitz-Birkenau. De fabriek is tegenwoordig een gedenkplaats. In het voormalige administratiegebouw is op de derde etage een permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Topf und Söhne. Je ziet hier onder meer oude foto’s, bouwtekeningen en brieven van de kampbewakers. Op de tweede etage is er een wisselende tentoonstelling en op begane grond kun je een korte film bekijken. Let wel, de tentoonstelling os

Bekende figuren van kinderprogramma's

Sandmännchen, Pittiplatsch, Bernd das Brot, Tigerente, Maus en Elefant. Wellicht namen die je helemaal niets zeggen. Als klein kind keek ik graag naar de Duitse televisie en dit waren enkele belangrijke personages. Om de binnenstad ook voor kinderen leuk te maken, werden er 13 verschillende bekende figuren van de kinderprogramma’s opgesteld. Het is mogelijk om een wandelroute te lopen langs alle beelden, maar dit kun je ook doen met een fietstaxi. En eerlijk is eerlijk, de beelden zijn niet alleen voor kinderen leuk.

Ga met een fietstaxi langs de KiKa beelden
Erfurt - Eten

Hier kun je lekker eten

Ik ben een liefhebber van Duits eten. Iedere regio heeft zo zijn specialiteiten, dus ook Thüringen. Bekend is de Thüringer Bratwurst. Uiteraard eet je deze Bratwurst in een broodje met zuurkool en mosterd. Ook de Thüringer Klöse is en specialiteit. Deze eet je met rode kool en een stuk vlees. Wil je de keuken van Thüringen proeven? Dan vind je voldoende restaurants in Erfurt. Zum Naumburgischen Keller, Zum Goldenen Schwan, Faustus, Pier 37, Köstritzer Zum Gülnden Rade en Wirtshaus Christoffel zijn enkele aanrader. En ga op de warmere dagen zeker een ijsje eten bij Goldheim op de Krämerbrücke.

Erfurt - Egapark

Egapark

Erfurt wordt ook wel de ‘Bloemenstad’ genoemd. De blauwe verfwede bracht de stad veel welvaart. In de 18e eeuw werd ook het Egapark opgericht. Dit was de plek waar tuinstentoonstellingen werden gehouden. Bezoekers van over de gehele wereld kwamen hierheen. Tijdens de DDR-periode was het Egapark nog altijd een belangrijk tuinmonument. In 2021 vond de Bundesgartenschau plaats in Erfurt en werd het Egapark verder opgeknapt. Er zijn verschillende tentoonstellingen, een museum en natuurlijk talloze planten en tuinen. Vooral tijdens de lente en in de zomer, wanneer de bloemen in bloei staan, is dit een leuke ontsnapping uit de stad.

Koop alvast een kaartje

Bezoek de kerstmarkt van Erfurt

Als je een liefhebber bent van kerstmarkten, zet dan de kerstmarkt van Erfurt op je lijstje. De kerstmarkt is al meerdere malen uitgeroepen tot de mooiste kerstmarkt van Duitsland. En daar ben ik het volledig mee eens. De gehele stad ademt tijdens de adventsperiode kerst uit. Erfurt telt meerdere kerstmarkten, verdeeld over de stad. De grootste en mooiste is te vinden op de Domplatz met de St. Mariendom en de St. Severikerk op de achtergrond. Verder staat er op het plein een 12 meter hoge Weihnachtspyramide, een enorme Adventskrans, is er een kerststal met 14 levensgrote figuren en staan er zo’n 200 kraampjes waar je leuke spullen kunt kopen en allerlei lekkernijen kunt eten en drinken. De mogelijkheid om bijvoorbeeld een echte Thüringer Bratwurst te proeven. Ook kan ik de Heisse Lawine aanraden. Dit is Glühwein met Becherovka. De kleinere kerstmarkten van Erfurt vind je rondom de Willy-Brand-Platz, Luthermarkt, de Fischmarkt en Wenigemarkt. Vooral als de avond valt is het enorm sfeervol in de stad.

Overnachten in Erfurt

Alle hotels