Industriestad en verborgen pareltje in het Ruhrgebied

Essen

Veel steden in het Ruhrgebied worden bestempeld als onaantrekkelijke steden. Dat vooroordeel geldt ook voor Essen. Toegegeven, op het eerste gezicht ziet deze stad er niet fraai uit. Zeker als je over de A40 dwars door de stad rijdt. Deze industriestad ligt midden tussen de fabrieken en voormalige kolenmijnen. De iconische staalproducent Krupp was gevestigd in Essen. In de 19e eeuw bloeide de stad op dankzij de familie Krupp die de machtige Duitse staal- en metaalfabriek in leven riep. Zij leverden tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens. Daarom werd de stad gebombardeerd en bleef er weinig over van het historische centrum. Na de oorlog groeide Essen weer snel tot een belangrijke stad vanwege de grote industrie. Waar ooit de zware industrie de orde van de dag was, is het tegenwoordig een groene bestemming. Dat wil niet zeggen dat de voormalige industrie helemaal verdwenen is. Dankzij de industriële geschiedenis zijn er talloze interessante culturele hoogtepunten te bewonderen.

Ben je geïnteresseerd in de industriële cultuur van het Ruhrgebied? Dan is een bezoek aan Essen zeker de moeite waard. Daarnaast vind je er een aantal mooie wijken en ook in het autovrije centrum kun je je zeker vermaken.

Essen

Zeche Zollverein

Het Ruhrgebied staat vooral bekend om de zware industrie, waaronder de steenkolenmijn Zeche Zollverein. De eerste schacht werd in 1847 geopend en al snel werd het één van de meest succesvolle en de grootste steenkoolmijnen ter wereld. Toen de vraag naar steenkool afnam en de kosten voor de mijnbouw duurder werden, moest Zeche Zollverein in 1986 zijn deuren sluiten. Tegenwoordig is Zeche Zollverein één van de meest indrukwekkende industriële monumenten ter wereld. Waar vroeger de mijnwerkers moesten zwoegen, kunnen mensen tegenwoordig genieten van kunst, concerten, festivals en allerlei activiteiten. Tijdens een rondleiding met voormalige mijnwerkers kun je ook de bovengrondse installaties van de mijn- en kooksfabriek ontdekken. Zeche Zollverein is een unieke locatie en het werd in 2001 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Ontdek Zeche Zollverein door middel van puzzels op je smartphone

Essen-Kettwig

Ten zuiden van het centrum ligt de wijk Kettwig. Tot 1975 was dit nog een zelfstandige gemeente, maar het werd samengevoegd met Essen. Kettwig is tegenwoordig het grootste stadsdeel en wat mij betreft de mooiste wijk van Essen. De wijk is gelegen aan de rivier de Ruhr en de historische Altstadt bestaat uit geplaveide straatjes met prachtige vakwerkhuizen uit de 17e tot de 19e eeuw. Ontdek de wijk door een wandeling te maken door de Altstadt.

Maak een wandeling door Kettwig

Margarethenhöhe

Een andere mooie wijk van Essen is Margarethenhöhe. Deze wijk werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd en werd vernoemd naar de oprichtster Margarethe Krupp. Zij wilde een fijne woonruimte creëren voor de medewerkers van de Krupp Group. Zo werd er begonnen aan één van de eerste tuinsteden in Duitsland. De bewoners kregen huizen die destijds als modern comfort werd beschouwd, ze hadden immers een bad, wc en centrale verwarming. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Margarethenhöhe ernstig beschadigd, maar dankzij wederopbouw en nieuwbouw kun je nog altijd genieten van deze unieke wijk.

Ruhr Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het Ruhrgebied? Breng dan een bezoek aan het Ruhr Museum, gevestigd in het voormalige kolenwasserij van de steenkolenmijn Zeche Zollverein. Aan de hand van ruim 6000 museumstukken in een permanente tentoonstelling, kun je meer te weten komen over de natuur, cultuur en de geschiedenis van het Ruhrgebied. Tijdens het bezoek aan het museum zul je een panoramafilm bewonderen en loop je langs de oude machines en transportbanden van de voormalige mijn. Ook breng je een bezoek aan het uitzichtplatform op het dak van de oude kolenwasserij voor een indrukwekkend uitzicht over het industriële complex.

Schloss Borbeck

In de wijk Borbeck ligt het gelijknamige kasteel. Schloss Borbeck is gebouwd in barokke stijl en werd gebruikt als residentie voor kloosterhoofden. Pas in de jaren ’80 werd het terrein opengesteld voor publiek toen de stad Essen het kasteel opkocht en restaureerde. Tegenwoordig is Schloss Borbeck een culturele ontmoetingsplek waar verschillende evenementen worden gehouden.

Grugapark

Het is niet allemaal industrie in Essen. Ten zuiden van het centrum ligt het Grugapark, een enorme botanische tuin met een uitgebreide collectie aan flora en fauna. Als je de stad en de industrie even zat bent, kun je hier genieten van een stukje oase midden in de stad. Het Grugapark behoort tot één van de grootste stadsparken van heel Duitsland en is in ieder seizoen de moeite waard om te bezoeken. Ga er wandelen, fietsen of gewoon ontspannen. Door het jaar worden er verschillende evenementen gehouden en je kunt met een gids de botanische tuinen bezoeken.

Jüdischer Friedhof Kettwig

In de 18e eeuw vestigden de eerste Joodse families in Kettwig. Sinds 1786 werden de overleden Joodse mensen begraven in het Ratingen bos. 44 grafstenen zijn bewaard gebleven, waarvan er 39 min of meer te ontcijferen zijn.

Schloss Landsberg

Hoewel Schloss Landsberg bij Ratingen hoort, ligt het niet ver van Essen Kettwig vandaan. Jammer genoeg kun je het 13e eeuws kasteel niet van binnen bewonderen, maar je kunt wel wandelen door de uitgestrekte tuinen en het park.

Museum Folkwang

Liefhebber van kunst? Dan is een bezoek aan Museum Folkwang een absolute must. Dit museum werd ooit uitgeroepen als ‘mooiste museum voor moderne kunst’ en behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. De collectie bevat onder meer kunstwerken van Vincent van Gogh, Édouard Manet, Paul Cézanne, Edvard Munch en veel andere beroemde kunstenaars. Naast 600 schilderijen, zie je hier ook zo’n 300 sculpturen en meer dan 1800 andere kunstobjecten. Er zijn permanente en wisselende tentoonstellingen.

Villa Hügel

De invloedrijke Krupp-familie woonde in het imposante Villa Hügel. Het huis wordt gezien als de symbolisatie van de Duitse industrialisatie in de 19e eeuw. Dit landhuis telt 269 kamers en wordt omringd door diverse tuinen. Je kunt een rondleiding boeken door dit landhuis en meer te weten komen over de staalmagnaten van de Krupp Familie.

Zeche Carl

Het voormalige complex van Zeche Carl biedt al jaren een gevarieerd cultureel programma. De voormalige steenkolenmijn werd in 1955 verlaten en de overige functies van de faciliteit werden in 1970 gestopt. Nu vinden er op het terrein allerlei evenementen plaats, zoals concerten, feesten, cursussen, workshops en tentoonstellingen.

Schlosshotel Hugenpoet

Kasteel Hugenpoet is een waterburcht in de wijk Kettwig. De geschiedenis gaat al terug naar het jaar 778, toen het werd vermeld als landgoed van keizer Karel de Grote. Het kasteel werd in 1478 veroverd en in brand gestoken en opnieuw herbouwd. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel opnieuw verwoest, maar werd het door Wilhelm von Nesselrode-Hugenpoet herbouwd. Zijn nakomelingen raakten echter in financiële problemen waardoor het kasteel werd verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde zich een luxueus hotel en restaurant in het kasteel. Rondom het kasteel zijn er verschillende wandelroutes.

Boek een kamer

Baldeneysee

Oorspronkelijk was de Baldeneysee een stuwmeer. Het meer ontstond in de jaren ’30 om de regio te kunnen voorzien van schoon drinkwater. Tegenwoordig is het een populaire recreatiegebied. Met name in de zomermaanden kun je hier zwemmen en zonnebaden, bijvoorbeeld bij Seaside Beach Baldeney. Op het water kun je tal van watersporten beoefenen zoals zeilen, kanoën, windsurfen en kajakken. En natuurlijk kun je rondom het meer wandelen en fietsen. De Baldeneysteig is een 26,7 kilometer lange wandelroute. Deze route loopt langs het water en heeft verschillende uitkijkpunten op het meer en de omliggende natuur. Of maak een boottocht over het meer.

Internationaler Weihnachtsmarkt

Breng een bezoek aan de kerstmarkt van Essen. De Internationaler Weihnachtsmarkt telt meer dan 250 kraampjes en strekt zich uit door het centrum van de stad. Er staan flink wat kraampjes aan de Kettwiger Strasse tot aan de Burgplatz. Een ander deel van de kerstmarkt staat bij de Porschekanzel en Kennedyplatz. De middeleeuwse kerstmarkt is op de Flachsmarkt. Markthandelaren van 20 verschillende landen zijn aanwezig op de kerstmarkt, vandaar dat deze kerstmarkt wordt omschreven als internationaal. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol op de kerstmarkt van Essen. Er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van groene stroom en plastic wordt vermeden. Veel producten komen uit de regio en hebben het Fairtrade keurmerk. De kerstmarkt van Essen werd in 2023 uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Duitsland.

Overnachten in Essen

Alle hotels