Parel aan de Main

Miltenberg

Miltenberg is gelegen in de regio Churfranken. Deze regio ligt in het uiterste noordwesten van de deelstaat Beieren en is nog niet heel bekend. Toch is Churfranken absoluut een bezoek waard. Niet alleen is het een mooie wijnregio, je vindt er ook enkele idyllische kleine steden en dorpen. Miltenberg is hiervan de mooiste. Met name in de Altstadt heb je enkele prachtige fotomotieven met mooie vakwerkhuizen, prachtige pleinen en romantische straatjes. Wie Churfranken een bezoek brengt, moet zeker eens deze stad ontdekken.

Miltenberg
Miltenberg - Alter Marktplatz en Schnatterloch

De meest fotogenieke locatie van Miltenberg

De Alter Marktplatz is het meest geliefde fotomotief van Miltenberg. Dit plein wordt omringd door prachtige vakwerkhuizen en de St. Jakobus parochiekerk. Midden op het plein staat een fontein uit 1538, gebouwd met rood zandsteen. De Alter Markplatz staat vooral bekend om het Schnatterloch, de afvoerput midden op het plein. Als je vanaf het plein naar de Mildenburg wandelt, zie je het Schnatterlochturm. Onder deze toren bevindt zich een gat. Bij regen kon het water via het afvoerkanaal en via het marktplein naar de Main worden afgevoerd. het afvoerkanaal diende daarnaast als de markering van de oude stadsgrens.

Miltenberg - Mooiste uitzicht

Het mooiste uitzicht

Voor het mooiste uitzicht over de stad moet je naar de Mildenberg wandelen. Vanaf de muren van het kasteel kijk je neer op het historische centrum van de stad en de rivier Main. Vanaf de Alter Marktplatz kun je via de Schlossgasse naar boven lopen.

Schwarzviertel

De benaming Schwarzviertel is de te danken aan de Greinberg. Tijdens de wintermaanden werpt deze berg een schaduw over een deel van deze wijk. Hierdoor kreeg het de naam Schwarzviertel, de zwarte wijk. Het Schwarzviertel is het oudste gedeelte van het historische centrum. Je ziet hier verschillende prachtige vakwerkhuizen.

Miltenberg - Staffelbrunserbrunnen

De 'Manneken Pis' van Miltenberg

Miltenberg heeft zijn eigen ‘Manneken Pis’. Het beeld van de drie plassende mannen wordt ook wel de Staffelbrunsbrunnen genoemd. Tijdens de carnavalsperiode hebben de inwoners ludieke bijnamen zodat ze naar elkaar kunnen verwijzen. De inwoners van Miltenberg worden Staffelbrunser genoemd. Brunsen betekend vertaald plassen of urineren. De Staffelbrunsbrunnen is een verwijzing van deze bijnaam. In het begin waren de inwoners helemaal niet blij met het beeld, maar tegenwoordig is her een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad.

Miltenberg - Burg Miltenberg

Mildenburg

Het herkenningspunt van Miltenberg is de Mildenburg. Op een hoogte van 800 meter torent het kasteel boven de stad uit. Het kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd door de aartsbisschoppen van Mainz toen hier nog geen stad was. De eerste inwoners vestigden zich binnen de stadsmuren van het kasteel. Door de bescherming van de muren konden de inwoners de stad verder uitbreiden. Toch heeft het kasteel door de eeuwen heen veel moeten doorstaan. Lange tijd was de Mildenburg compleet verwaarloosd en kon je alleen de buitenmuren bezoeken. Na een flinke renovatie werd het kasteel in 2011 weer geopend voor publiek. Er is tegenwoordig een museum gevestigd in het kasteel en je kunt de donjon bezoeken voor een mooi panorama.

De oude stadsmuur

Ooit werd Miltenberg omringd door een stadsmuur. De stadsmuur bestond uit twee ringen en had 50 torens en poorten. Jammer genoeg zijn grote delen van de stadsmuur afgebroken. Toch zijn er nog een aantal delen van de stadsmuur bewaard gebleven, waaronder verschillende torens en poorten.

Eten bij Gasthaus 'Zum Riesen'

Een leuke plek om te genieten van de traditionele keuken is Gasthaus ‘Zum Riesen’. Dit restaurant is gevestigd in één van de mooiste vakwerkhuizen van het historische centrum. Het huis staat ook wel bekend als het Fürstenherberge. Al in de 12e eeuw werd dit huis gebruikt als herberg. Daarmee is het één van de oudste herbergen van heel Duitsland. Je kunt hier heerlijk lunchen of dineren.

Proef een biertje uit Miltenberg

Brauhaus Faust is gevestigd in het Schwarzviertel. De brouwerij werd in 1654 opgericht en is daarmee één van de oudste brouwerijen van het Rijn-Main landschap. Het is mogelijk om een rondleiding door de brouwerij te boeken. Zo kun je de geschiedenis van de brouwerij ontdekken en daarnaast ook de biertjes proeven. Het is zelfs mogelijk om je eigen bier te brouwen. Hou er alleen rekening mee dat deze tour 7 uur duurt.

Joodse begraafplaats

Miltenberg was tijdens de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Veel Joodse inwoners waren verantwoordelijk voor de financiële afhandeling. Lange tijd woonde de Joodse gemeenschap in de stad, maar dit veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De enige herinnering aan deze gemeenschap zijn de oude grafstenen tussen de oude stadsmuur en de Burgweg. Veel graven zijn gemaakt van het lokale zandsteen. Het is onbekend hoe oud de begraafplaats is, maar men vermoed al ruim 600 jaar.

Knikkerbaan in het Stadtpark

Vanuit het historische centrum ben je binnen een mum van tijd midden in de natuur. Achter de Mildenburg heb je immers al een bosrijke omgeving. Met de natuur zo dichtbij, is het vreemd dat de inwoners van Miltenburg nauwelijks de natuur opzoeken. Daarom werd er in het Stadtpark een knikkerbaan aangelegd met een totale lengte van 200 meter en bestaat uit verschillende banen. De Holzkugelbahn is leuk voor jong en oud en hiermee hoopt men dat er meer mensen de natuur opzoeken. Als je iets verder door de bossen wandelt, bereik je de Felsensee.

Overnachten in Miltenberg

Alle hotels