Het meesterwerk van Hermann Fürst von Pückler-Muskau

Muskauer Park

Ooit gehoord van Hermann Fürst von Pückler-Muskau? Geen zorgen, hoor. Ik had ook nog nooit van deze man gehoord tot ik het Muskauer Park in het oosten van Saksen bezocht. Hermann Fürst von Pückler-Muskau was een generaal, schrijver, liefhebber van mode, rokkenjager, fijnproever, wereldreiziger en een landschapsarchitect. In 1785 werd hij geboren in Bad Muskau. Toen hij een jaar of 20 was, werkte hij zich diep in de schulden. Hij vluchtte naar Wenen en maakte meerdere reizen. Toen zijn vader overleed, keerde hij terug naar Bad Muskau en erfde hij een flink stuk grond. Door zijn reizen raakte hij geïnspireerd door de Engelse tuinen en hij wilde zijn eigen kasteeltuin aanleggen in Bad Muskau. Hij trouwde met Lucie von Harderberg. Zij had een fortuin en deelde de fascinatie voor tuinbouw. Daarnaast accepteerde ze de ‘avontuurtjes’ van rokkenjager Hermann. Ze bracht hem zelfs op het idee om naar Engeland te gaan en een rijke dame te trouwen zodat ze nog meer geld hadden voor de tuinaanleg. Dit plan mislukte echter. Vanwege zijn tuinproject kwam hij opnieuw in geldnood. Daardoor verkocht hij zijn grond aan Prins der Nederlanden Willem Frederik van Oranje-Nassau. Hij huurde Pückler regelmatig in om aan de tuin te werken. Pückler overleed op 86 jarige leeftijd en werd bijgezet in het park.

Oorspronkelijk lag het park volledig in Duitsland, maar na de Tweede Wereldoorlog werden de grenzen opnieuw bepaald. Een deel van het Muskauer Park kwam in Polen te liggen. Tijdens de DDR-periode overwoekerde het park. Na de val van de Muur werd het park weer onderhouden. Met succes, want sinds juli 2004 staat het Muskauer Park op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Muskauer Park
Muskauer Park - Neues Schloss

Neues Schloss

Pronkstuk van het Muskauer Park is het Neues Schloss. Dit prachtige gebouw is het middelpunt van het park. Waar je in het park ook bent, je hebt nergens volledig zicht op dit kasteel. Dat had een reden, want Pückler wilde de mensen nieuwsgierig maken en de fantasie van de bezoekers prikkelen. Voor de entree staan twee leeuwenbeelden. De Nederlander Frederik van Oranje-Nassau liet deze hier plaatsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het Neues Schloss af. Door gebrek aan onderhoud en geld raakte het kasteel in verval. Aan het einde van de DDR-periode werd er pas begonnen aan de wederopbouw van het kasteel. Je kunt het Neues Schloss bezoeken. Binnen is er een tentoonstelling over het leven van Pückler en je kunt de toren beklimmen.

Muskauer Park - Wandelen

Met een gids het park ontdekken

Het Muskauer Park is eigenlijk een kunstwerk. Achter alles zit een idee. Om alles volledig te begrijpen is het goed om het park met een gids te bezoeken. Zo kun je de filosofie, de stijlelementen en het ontwerp van Hermann Fürst von Pückler-Muskau beter begrijpen. Bij het toeristencentrum worden er regelmatig rondleidingen gegeven. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje door het park wandelen of fietsen. Bij het toeristencentrum kun je fietsen huren. Pückler zelf adviseerde de bezoekers altijd om het park per koets te ontdekken. Nog altijd is het mogelijk om per paard en wagen door het park te gaan. Een andere mogelijkheid is om met een bootje het park vanaf het water te ontdekken.

Muskauer Park - Historische boerderijen

Kasteeltuinen

Rondom het Neues Schloss vind je nog een aantal historische gebouwen. Je kunt hier bijvoorbeeld de kasteeltuin, het koepelpaviljoen en het badhuis bezoeken.

Muskauer Park - Fürst-Pückler-Eis

Fürst-Pückler-Eis

Chef-kok Louis Ferdinand Jungius wijdde in 1839 een ijs met drie lagen aan Hermann Fürst von Pückler-Muskau in een kookboek. Het Fürst-Pückler-Eis bestaat uit drie soorten ijs: chocolade, aardbeien en vanille. Deze drie ijslagen worden aan elkaar ingevroren en geserveerd tussen twee wafels, zodat je je handen niet vies maakt. Als je het Muskauer Park bezoekt, kun je deze ijsspecialiteit bij het café proeven.

Overnachten in de buurt van het Muskauer Park

Alle hotels