Fascinerend stadscentrum met talrijke vakwerkhuizen

Wernigerode

Wernigerode is één van de vele prachtige steden in de Harz regio. Met name het historische centrum staat vol met prachtige middeleeuwse vakwerkhuizen die allemaal liefdevol zijn gerestaureerd. Dankzij alle kleurrijke huizen heeft de stad de bijnaam ‘de bonte stad van de Harz’ gekregen. Als je een wandeling maakt door het centrum, lijkt het alsof je een tijdreis naar de middeleeuwen hebt gemaakt. Iedere straatje is fotogeniek en de moeite waard om in te duiken. Het absolute hoogtepunt is het Rathaus op de Marktplatz. Dit stadhuis is het icoon van de stad en wat mij betreft het mooiste gebouw in heel Duitsland. Bewonder de rijk versierde gevel van dit gebouw. Geen wonder dat dit ooit gebouwd was als een speelhuis. Hoog boven de stad staat het Schloss Wernigerode. Vanaf de heuvel heb je een fraai panorama over de stad en het museum in het voormalige kasteel is de moeite waard om te bezoeken.

Als je dan toch in Wernigerode bent, kun je direct een bezoek brengen aan de Brocken. Dit is de hoogste berg van Noord-Duitsland. Je kunt naar de top wandelen of een ritje maken met een historische stoomlocomotief.

Wernigerode

Bezoek Schloss Wernigerode

De meest sprookjesachtige bezienswaardigheid van Wernigerode is het voormalige kasteel. Schloss Wernigerode werd gebouwd op de heuveltop ten zuidoosten van de stad. Rond 1110 werd het kasteel gebouwd, maar door de eeuwen heen werd het verschillende malen herbouwd toen de graven van Stolberg-Wernigerode eigenaar werden. Tegenwoordig is het kasteel ingericht als museum en kun je de ingerichte kamers bezoeken. Uiterst interessant om te zien, maar vergeet ook zeker niet om vanaf de kasteeltuinen te genieten van het uitzicht over de stad. Achter het kasteel kun je de heuvel verder op en heb je nog een mooi zicht op Schloss Wernigerode.

Het fotogenieke Marktplatz met het Rathaus

De levendige Marktplatz mag je sowieso niet overslaan. Hier staat het historische stadshuis uit de 15e eeuw, een indrukwekkend bouwwerk met twee hoge torens en een rijk versierde gevel. Het Rathaus is mijn favoriete gebouw in heel Duitsland. Oorspronkelijk werd het gebouwd als een speelhuis bovenop de wijnkelder. Er werden spellen gespeeld en het diende als een handelsplaats. Onder het dak kun je allerlei figuren zien van verschillende beroepen uit die tijd. Een slager, boer, mijnwerker, timmerman, schilder. Kun jij alle beroepen raden? Midden op het plein staat de indrukwekkende Wohltäterbrunnen. Met de fontein en het Rathaus op de achtergrond heb je direct de mooiste fotospot van de stad gevonden. Rondom het plein vind je een aantal cafés en restaurants. Zeker in de zomer is het een aanrader om hier even te gaan zitten en te genieten van de omgeving.

Het scheve huis

Een andere attractie van Wernigerode is het scheve huis, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Als je van de zijkant kijkt, zie je dat het huis zo’n 7 graden gekanteld is en daardoor behoorlijk scheef staat. Natuurlijk was dit huis niet altijd scheef. Toen het huis in 1680 was gebouwd, stond het nog recht en had het een wateraangedreven molen. De fundamenten waren kennelijk niet bestand, waardoor het huis steeds schever is komen te staan. Tegenwoordig staat het huis schever dan de toren van Pisa. In het museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad.

Wandel door het historische centrum

Met zoveel prachtige vakwerkhuizen in het historische centrum, kan ik het alleen maar aanraden om gewoon een wandeling te maken en alle smalle zijstraatjes in te wandelen. Vrijwel alle vakwerkhuizen zijn prachtig versierd met houten elementen en kleurrijke details. Gegarandeerd dat je veel foto’s zal maken. Persoonlijk vind ik de Hinterstrasse het mooiste straatje. Niet ver van de Westerntor ligt het Heideviertel met tal van prachtige vakwerkhuizen. Ze zijn de oudste van de stad, want ze werden niet vernietigd door de grote stadsbrand in 1847.

Museum Kleinste Haus

Het kleinste huis van Wernigerode vind je aan de Kochstrasse 43. Dit smalle huis is slechts 2,95 breed en werd in 1792 gebouwd in een opening tussen twee andere vakwerkhuizen. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er zou hier een familie van 11 personen hebben gewoond. Tegenwoordig is dit kleine huis een museum met een flinke poppenverzameling.

Blumenuhr

Direct achter het stadhuis en naast het Schiefes Haus vind je de Blumenuhr. Deze bloemenklok wordt dagelijks liefdevol bijgehouden met kleurrijke bloemen.

Maak een ritje met de Harzer Schmalspurbahnen

De Brocken is een iconische berg in de Harz. Met een hoogte van 1141 is het de hoogste berg van Noord-Duitsland en al van verre is de top van de berg zichtbaar. De Brocken is een geliefde locatie voor veel wandelaars, maar de route naar boven is redelijk pittig. Vanuit Wernigerode kun je ook op een andere manier de top bereiken, namelijk met een nostalgische stoomlocomotief. De Harzer Schmalspurbahnen is een bezienswaardigheid op zich, maar het is ook gewoon leuk om een ritje te maken met deze eeuwenoude stoomlocomotief. Als je eenmaal boven bent op de Brocken, heb je een fantastisch uitzicht op de Harz.

Overnachten in Wernigerode

Alle hotels